Map of the moon

uit de National Geograpic, February 1969.

In de Februari uitgave (1969) van de National Geographic staat een uitgebreid artikel over de maan. Het artikel gaat vergezeld van deze grote, gedetailleerde kaart: “The earth’s moon”.

Slechts drie maanden eerder, van 21 – 27 December 1968, had de Apollo 8 een ronde om de maand gemaakt voordat deze terugkeerde naar de aarde. De missie om de eerste mens op de maan te laten landen was aanstaande.

Deze kaart is getekend op basis van foto’s die eerdere Apollo missies hadden gemaakt. Hij is verrijkt met veel feiten over de maan.


Zo bevat de kantlijn astronomische termen en namen en van personen die een belangrijke rol in de astronomie hebben gespeeld.

En vindt je aan de linker en rechterzijde een uitgebreide index.


Werd een zonsverduistering verduidelijkt: de maan staat dan tussen de aarde en de zon in.


Gaf een uitleg van de maanfasen (waxing crescent / toenemende maansikkel) en de ‘aardschijn’ (zonlicht dat de aarde verlicht kaatst terug naar de maan en doet het donkere deel van de maan oplichten).


Maakt duidelijk welke maanfasen er zijn en hoe deze ontstaan. In dit plaatje komt het zonlicht van de bovenzijde.


Geeft inzicht in de omvang van de maan.


De onderzijde van de kaart geeft een stap-voor-stap beschrijving van de maanreis die vijf maanden later zou worden uitgevoerd:


De landingsplaats was op het moment van tekenen van de kaart nog niet bepaald. Hier staan twee van de vijf mogelijke landingsplaatsen ingetekend.

De lezer was nu helemaal voorbereid op het spektakel dat in Juli 1969 zou plaatsvinden. Uiteindelijk zou de ‘Eagle’ landen op Landing Site 2.

Een weergave van de kaart in hoge resolutie vindt je hier: https://my.hidrive.com/share/9gv0ftphmq